Skip to content
Veterinair natuurgeneeskundige voor Abcoude en omstreken:‭+31(0)636004281 ‬

De moeizame eters

In deze blog willen we je graag meenemen in de voeding van de moeizame eter. Sommige honden eten alles wat ze voorgeschoteld krijgen, andere honden zijn duidelijk kieskeuriger als het aankomt op voeding. Over het algemeen worden kant en klare vers vleesmaaltijden of BARF maaltijden zeer goed gegeten, toch krijgen we af en toe vragen van eigenaren wat ze kunnen doen om de hond beter te laten eten.   

Er kunnen om te beginnen diverse redenen zijn waarom honden niet willen eten.

Zijn de medische redenen uitgesloten?
Is het gebit in orde, is de hond aan het wisselen of zou het kunnen zijn dat er iets tussen de tanden zit?
Maagproblemen kunnen (sluimerend) aanwezig zijn waardoor de hond weerstand heeft om te eten en enkel de noodzakelijke hoeveelheid wil eten. Obstructie van maag of darmen door bijvoorbeeld een stok dienen ook meegenomen te worden in de zoektocht naar de oorzaak.
Nierproblemen veroorzaken vaak misselijkheid waardoor honden stoppen met eten.
Stress kan ook meespelen, een onrustige omgeving of een te kleine of te lichte voerbak die herrie maakt kunnen ook factoren zijn die ervoor zorgen dat een hond terughoudend is met eten.

Jonge hond
Indien je een jonge pup hebt die vers vlees krijgt is het goed om van jongs af aan diverse merken te geven en diersoorten af te wisselen zodat de hond bekend raakt met verschillende smaken.
Zijn er dagen dat de jonge hond zijn eten laat staan terwijl hij deze variant eerder goed at?
Dat geeft niks, haal de maaltijd na 10 minuten weg en bied hem bij het volgende eetmoment opnieuw aan. Besteed er verder geen aandacht aan. Komt dit vaker voor?
Wellicht is de hond uitgegroeid en toe aan minder voer. 1 x per dag voeren of s’morgens een kleine portie en s’avonds een iets grotere kan ook verschil maken. Vergeet de snoepjes die de hond krijgt door de dag heen niet mee nemen in de hoeveelheid.

Hormonen
Hormonen kunnen ook meespelen in het eetgedrag. Reutjes die een loops teefje in de buurt hebben kunnen tot wel 3 dagen niet eten. Teefjes die binnenkort loops zullen worden hebben vaak ook minder behoefte aan eten. Ook kan schijnzwanger kan ervoor zorgen dat een teefje niet of nauwelijks eet.

Toevoegingen
Als de hond echt lastig is qua eten, maar wel dol is op pens of schapenvet kan je ervoor kiezen om hiervan dagelijks een kleine hoeveelheid toe te voegen aan de maaltijd.
Yoghurt of karnemelk is ook een prima toevoeging die door veel honden goed wordt geaccepteerd en kan daardoor ook de moeite waard zijn. 

Bij twijfel dien je altijd een dierenarts in te schakelen.

Dietske Dijkman, natuurgeneeskundig therapeut bij Dierenwerkplaats

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top