Dierenwerkplaats onderzoekt samen met de eigenaar of alle componenten in de zorg en welzijn van het paard in balans zijn. Een kleine disbalans kan al grote gevolgen hebben. Dierenwerkplaats komt bij jou op stal en zoekt samen met jou naar de oorzaak én de oplossing.
Componenten die zorgen voor de juiste balans en dus een gezond paard
- Voeding
Krijgt het paard de juiste voeding in de goede hoeveelheden en in de juiste frequentie? Hoe vaak staat het paard in de wei? Wat is de kwaliteit van het gras? Onbedoeld kan een paard te veel suikers binnenkrijgen of spelen er andere factoren mee die zorgen voor een disbalans.
- Huisvesting
Is er voldoende ventilatie, maar ook voldoende beschutting? Wat ligt er op de grond? Hoe is de verhouding tussen de paarden die naast elkaar in de stal staan?
- Gedrag
Paarden zijn vluchtdieren en raken mentaal snel uit hun doen. Angst en stress komen vaak voor, getriggerd door bijvoorbeeld fysieke ongemakken, een nieuw paard in de wei of stal, of een verhuizing. De stress kan zich op verschillende manieren uiten en kan een paard niet alleen ongelukkig maar ook letterlijk ziek maken.
- Beweging
Krijgt het paard voldoende beweging? Wordt het dier ergens door belemmerd, denk aan (oude) blessures, harnachement, hoeven of onderliggende organen. Is er revalidatietraining nodig? Kan het bewegingspatroon geoptimaliseerd worden door grondwerk of aan de longe?
Een natuurgeneeskundige richt zich op al deze facetten. Het is een behandeling op maat, passend bij jouw paard met zijn of haar specifieke problemen en oorzaken.
Voor welke klachten en problemen?
- Preventief: advies over de optimale leefsituatie voor jouw paard om problemen te voorkomen.
- Stress, angst, schrikachtigheid, stalondeugden
- Hormonale problemen
- Terugkerende hoefzweren
- Chronische hoefbevangenheid
- Blessures
- Revalidatie
- Toxische overbelasting door langdurige medicijnen
- Weidemanagement