skip to Main Content
Veterinair natuurgeneeskundige voor Abcoude en omstreken:‭+31(0)636004281 ‬

Bijen zorgen voor 80% van de bestuiving ter wereld. Daar moeten we zuinig op zijn...

Kruiden en Bloemenveldje voor de insecten.

Bijen zorgen voor 80% van alle bestuiving in de wereld, de overige 20 % doet de wind samen met andere dieren.
In de zoektocht naar stuifmeel en nectar kunnen we onze bijen zeker een handje helpen.
Wist u dat een derde van al ons voedsel ontstaat door de bestuiving van bijen?

Veel vruchten, groenten en granen zullen verdwijnen als de bijen geen voeding meer krijgen en niet meer kunnen bestuiven. Om de bijen tegemoet te komen in hun voeding hebben wij een bloemenveld aangelegd.

In de langdurige bloeiperiode zullen er een 40-tal in het wild levende bijensoorten en andere nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen of gaasvliegen langs trekken.
Ook zullen er meerdere mooie vlinders op af komen. Om zoveel mogelijk insecten te trekken is variatie en langdurige bloei het toverwoord.

Hieronder leest u hoe we dat hebben gedaan en van welke zaden wij gebruik hebben gemaakt en waarom.

We hebben ook foto’s van de bloemen met uitleg vermeld zodat u op zoek kan gaan als de bloemen zijn uitgekomen.
Het zal een waar insectenwalhalla worden, daar wordt toch iedereen gelukkig van?

Wij hebben gebruik gemaakt van Bio-Ron Multi mengsel 2 (Tubinger) Blije bijen zaden – nectar bloemen en kruiden.
Dit éénjarige zaadmengsel is geoogst van bloemen uit natuurgebieden met overproductie. Daardoor is dit mengsel 100% biologisch, dit houdt in dat er géén kunstmest, drijfmest, herbiciden, pesticiden, insecticiden of zaadcoating is gebruikt.
Dit komt de gezondheid van de insecten ten goede bij het bezoeken van de bloemen.
Alle bloemen hebben als doel de biodiversiteit te verhogen. De bloemen hebben een verschillende structuur, bloeien samen of na elkaar, daardoor onstaan er verschillende microklimaatjes waardoor de luchtcirculatie en temperatuur anders is dan in de directe omgeving. Hier voelen vlinders en insecten zich goed bij. Door de lange bloeitijd weten de insecten op een gegeven moment de weg naar het veldje en worden ze langere tijd van het juiste voedsel voorzien.
Sommige mensen zijn allergisch voor wespen, deze zullen niet aangetrokken worden door de bloemen.
Wespen leven voornamelijk van voedselresten van mensen. Zij bouwen hun nest tussen dakpannen, goten, spouwmuren en holle bomen. Ze leven rondom hun nest.

Samenstelling:
20% phacelia | 22% boekweit
3% gele mosterd | 8% koreander
10% squarossum klaver | 5% perzische klaver
5% moerasrolklaver | 5% goudsbloem
7% komijn | 2 % klaproos
2% korenbloem | 2% bladrammenas
5 % zonnebloem| 2% zwarte kummel
1% kaasjeskruid| 2% venkel
2% dille | 1% bernagie

Werkzaamheden in Weesp:

Het plaggen: De grasmat wordt voor het grootste gedeelte verwijderd.

Na het plaggen gebruiken we een frees om de grond los te maken en een ideaal zaaibed te creeeren.


Het inzaaien doen we met de hand en proberen we zo gelijkmatig mogelijk te doen.

Na het zaaien harken we alle zaadjes goed in, lintje eromheen vanwege de duidelijkheid. Deze worden verwijderd door de bewoners als de bloemen goed opgekomen zijn.
De slimme vogels die de zaadjes hebben opgegeten nemen we niets kwalijk, we hebben voldoende zaad gebruikt.

Ongeveer 14 dagen na het inzaaien komen de eerste plantjes naar boven, mits ze voldoende vocht hebben gehad.
In de avond sproeien is een heerlijke klus en daarmee voorkom je ook dat de zon die overdag schijnt de jonge scheuten kan verbranden.
Na een week of 4 beginnen de Gele mosterd, boekweit en de Phacelia op te komen.

10 weken na inzaai:

Er is volop groei!
Je ziet de Phacelia, Gele mosterd en Boekweit.

 

 

 

 

 

 

 

Half augustus tot begin oktober ziet u Zonnebloemen en Goudsboem (mits een lange zomer)

‘O mooie zonnebloemen. Prachtig zijn jullie, met je lange stelen. Ik zou het met iedereen willen delen’

 

 

De overdracht van stuifmeel naar de stamper van een bloem noemen we ‘bestuiving’.
Vindt die overdracht plaats met de hulp van de wind, dan noemen we die groep van planten ‘windbloeiers’. Voorbeelden hiervan vinden we bij de granen, grassen en maïs, bij bomen zoals eik, beuk, berk en de vele dennen.
Gewassen die echt op insecten zijn aangewezen voor een goede vruchtzetting zijn onze fruitsoorten: appels, peren, perziken, pruimen, zoete kersen, mirabellen en klein fruit zoals kruisbessen, witte en rode bessen, zwarte en blauwe bessen, frambozen, bramen en aardbeien.

Daarnaast zijn er tal van groenteteeltgewassen, maar ook bloemen die voor de normale bestuiving insecten nodig hebben. Kun je je voorstellen dat we geen paprika, tomaat, aubergine, courgette, meloen en augurk meer zouden hebben?

Planten concurreren met elkaar; ze willen allemaal worden bestoven want alleen zo kunnen ze zich voortplanten.
De zintuigen van de bij zijn zo ingericht dat ze signalen die door bloemen worden uitgezonden kunnen ontvangen. Enerzijds door hun kleur en anderzijds door hun geur. Bijen kunnen namelijk kleuren zien.
Zij vliegen bij voorkeur naar de kleuren geel en blauw. Rood kunnen ze niet zien.
Zo zien ze bijvoorbeeld de klaproos als een donkere vlek. Bijen kunnen echter wel ultraviolet licht zien, en bloeiende planten ‘weten’ dit en hebben daartoe pigmenten die ultraviolet licht reflecteren.
Dit betekent dat de bijen weten waar ze de nectarbronnen kunnen vinden en dus wat de optimale plekken zijn om te landen. Het is fascinerend om te weten dat bijen alleen kleuren kunnen zien tot een maximale vliegsnelheid van 5 km/u.
Bij hogere snelheden zien ze hun omgeving in zwart-wit.

Bijen ruiken met hun antennes. Dankzij de mobiliteit van de antennes kunnen ze ook ruimtelijk ruiken waardoor ze weten uit welke richting de geur komt zodat ze recht op de bloeiende plant af kunnen gaan om deze te bestuiven en nectar te verzamelen.

 

Info over de bloemen die u wellicht gaat herkennen:

Phacelia
Phacelia wordt buitengewoon veel door zowel honingbijen als hommels bezocht en wordt daarom ook wel bijenvoer of bijenvriend genoemd.
In de Lage landen komt de plant soms ook verwilderd voor, maar phacelia komt van oorsprong uit Californië, Arizona, Nevada en Noord-Mexico. Als de phacelia voldoende vocht krijgt dan wordt er zowel nectar als stuifmeel geproduceerd.

Boekweit
Boekweit is een gewas dat steeds minder in ons land voorkomt.
Na de bloei worden de driekante zaden die veel op de vrucht van de beuk lijkt gebruikt voor meel producten zoals voor pannenkoeken. Het aantal bloemen op de lange rood kleurige stengels zijn er veel en de bloei kan dan ook wel drie weken doorgaan.
In de vorige eeuw werd zeer veel boekweit verbouwd op arme gronden in o.a. Brabant en Drenthe, zoals de gebieden rond Hoogeveen. Na het ontvenen, dat is het afbranden van het veen en de heide, was de grond geschikt voor de teelt van boekweit.
De imkers vonden dit dan ook een ideale plek om hun korven met bijen te plaatsen, daar ontstond dan de heidehoning.

Gele Mosterd
Gele mosterd komt ook wel verwilderd voor, maar de meeste gele mosterd wordt gezaaid. Het wordt gebruikt als groenbemester of de zaden worden geoogst voor het maken van mosterd. Tijdens de bloei komt er veel nectar en stuifmeel vrij, waardoor de plant zeer aantrekkelijk is voor bijen, hommels en vlinders.
Gele mosterd wordt vaak verward met koolzaad waar het erg op lijkt en ook nauw verwant aan is.

Koriander

Koriander herken je aan de sterke, specifieke geur, zodra je de bladeren tussen je vingers wrijft.
Ze zijn ook te herkennen aan de wit-roze bloempjes.

Koriander heeft 2 leuke eigenschappen.
Eerst komt het blad, dat heeft een lekker friskruidige smaak en wordt veel gebruikt in gerechten uit het Midden-Oosten. Daarna komt de bloei en vervolgens de zaden. De (rijpe en gedroogde) zaden kun je ook oogsten en eten. Ze worden veel gebruikt in Aziatische gerechten. Die rijpe zaadbolletjes worden, al dan niet gemalen, ketoembar genoemd. In de vroege ochtend en aan het eind van de dag trekt de plant veel vlinders aan.

Squarossum klaver
Squarossum klaver is een goede groenbemester, maar wordt ook gebruikt als bijenvoeding vanwege de productie van nectar.

Groenbemesters verhogen de bodemstructuur.
Ook voorkomen ze de opkomst van ongewenste gewassen.

Perzische klaver

Deze eenjarige klaver heeft getande blaadjes en bloeit lilaroze tot rozerood. De bloemetjes zitten omgekeerd ‘gemonteerd’
(met de vlag naar beneden)

 

Moerasrol klaver

Er zijn solitaire bijen, zoals de grote harsbij, kleine wolbij, het zilveren fluitje, de boommetselbij en de goudenslakkenhuisbij. Voor wie rolklaver drachtplant is : De solitaire bijen verzamelen nectar en stuifmeel van de rolklaver, dit helpt het rolklaver bij de bevruchting, een symbiotische relatie dus.

 

Goudsbloem (Calendula)

Goudsbloemen zijn prachtige bloemen die echt opvallen ondanks dat ze laag bij de grond blijven. Het heeft zijn heilzame werking als geneeskrachtige plant inmiddels wel bewezen. De plant wordt ingezet bij het maken van tincturen, compressen, zalven en in de homeopathie vanwege de verzachtende en antivirale werking op het lichaam. Voor bijen en vlinders zijn ze ook belangrijk.
Tijdens regen sluiten de bloempjes zich.

Komijn

De zwarte zaden geuren als venkel en proeven als peper en nootmuskaat. De plant is protandrisch, wat wil zeggen dat de meeldraden eerder rijp zijn dan de stempels. Bij de rijpe meeldraden zijn de helmhokjes naar onderen gebogen, waardoor het stuifmeel op de rug van een nectar opzuigend insect terechtkomt en zo vervoerd kan worden.

Klaproos

Hoe schraler de grond des te fijner lijken de klaprozen het te vinden.
Ze verschijnen op plaatsen waar weinig andere bloemen bloeien en waar de grond kort geleden werd omgewoeld op zonnige, droge en voedselarme zandgrond.
Zo kun je soms hele velden vinden in bermen langs de spoorrails, bouwterreinen, enz.
Na bestuiving laat de klaproos nog dezelfde dag haar bloemblaadjes vallen.

Het klaprozenzaad zal zich enkel tot een bloem vormen als er voldoende ruimte is.

Korenbloem

De korenbloem kwam vroeger veel voor op korenvelden en andere akkers, maar door de moderne landbouw is het gebruik van pesticiden is hij inmiddels vrij zeldzaam. De mooie bloem, die in vele prachtige blauwe tinten voorkomt, is zeer geliefd bij tuinarchitecten en bloemenarrangeurs. Een blauwe verfstof kan gewonnen worden uit de kroonbladeren. Dit wordt gebruikt voor het verven van linnen en wol.

Olrettich (Bladrammenas)

De onrijpe vruchten bevinden zich in de hauwen (linkerfoto).

Bladrammenas is een waardplant. Een waardplant is een plant waarop een organisme de bestanddelen vindt die voor zijn groei (en vermeerdering) nodig zijn. Bijvoorbeeld een vlinder die haar eitjes afzet. Dit is meestal de plant waarvan de rups leeft na het verlaten van zijn cocon. Sommige vlinders zetten hun eitjes niet af op een waardplant maar in de buurt ervan, op deze manier moet de rups alsnog op zoek naar zijn voedsel, wat dan wel dichtbij te vinden is.

Zonnebloemen

Vanaf eind juli, tot misschien wel begin oktober zullen de zonnebloemen de strook geel kleuren.
De bloemen leveren rijk stuifmeel en nectar en worden door veel insecten bezocht.
Je zal zowel de honingbij als de hommels en vlinders zien.
Laat je de bloemen staan dan profiteren hier ook weer veel vogels van die de zaden zeer graag opeten.

Kummel (Karwij)

De bloemschermen zijn samengestelde schermen die bestaan uit vijf tot zestien stralen van ongelijke lengte met daarop groepjes kleine, wit tot roze, bloemen. Aan de schermen zitten nul tot drie omwindselbladen en -blaadjes.


Groot Kaasjeskruid (Malva)

Kaasjeskruid trekt veel bijen, hommels, vlinders en andere insecten aan. De plant kan wel een meter hoog worden. De bloemen zijn paars en bieden een slaapplaats aan hommels, als het weer lichter en warmer wordt, vliegen zij weer uit.
Medicinale planten zijn vaak goede honingplanten en dat geldt ook voor de verschillende soorten kaasjeskruid.

 

Venkel

Venkel wordt door insecten bestoven of bestuift zichzelf, zaait zichzelf uit of wordt door de mens verspreid. Ze wordt tevens gebruikt in salades, soepen en sauzen en wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt voor een gezonde spijsvertering.
Dit is de bladvenkel, bolvenkel heeft een knol die als groente bekend is bij ons. Wordt makkelijk verward met dille.
Uit de compacte wortel groeit een holle, ronde stam met smalle gleufjes; de kleine, trosvormige schermpjes met bloemknoppen zijn felgeel en de puntige blaadjes lichtgroen. Het verschil tussen deze plant en dille is te zien aan de vrucht en de bladschede: bij venkel zijn deze 5-6 centimeter lang.

 

Dille

Bijen komen op de bloemen van de dille af vanwege de sterke geurstoffen die de plant afgeeft aan de omgeving.
De wetenschappelijk soortnaam geeft ook al aan dat we hier met een geurende plant te maken hebben. Graveolens komt van het Latijnse grave (zwaar, sterk) en olere (rieken); sterk riekend dus.

 

Bernagie

De bernagie is een zeer aantrekkelijke bijenplant, want het levert nectar met een zeer hoog suikergehalte.
De bloemen zijn als vijfpuntige sterren. De meeldraden zijn tegen elkaar aangedrukt tot een kegeltje dat uit de bloemkroon steekt. De bloemkleur is helderblauw, soms ook wit. Overblijvende zaden zijn winterhard en zorgen het volgende jaar weer voor nieuw “bijenvoer”.
De plant kan echter ook worden gegeten door mensen. De naam komkommerkruid heeft ze dan ook daadwerkelijk te danken aan haar komkommerachtige smaak. Behalve de bloemen worden ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten (blauwe bloempjes in de salade zien er echt leuk uit).

 

Bloeiboog bij inzaai eind maart/begin april.

april mei juni juli augustus september oktober
Phacelia * * * * *
Boekweit * * * * *
Gele mosterd * * *
Koriander * *
Squarrosum klaver * * * *
Perzische klaver * * *
Moerasrolklaver * * *
Klaproos * * *
Korenbloem * * *
Goudsbloem * * *
Komijn * * *
Olrettich * * *
Zonnebloem * *
Zwarte kummel *
Kaasjeskruid * * * *
Venkel * *
Dille * *
Bernagie * * * *

 

Bekijk meer informatie over Dierenwerkplaats op Youtube of facebook, klik op de volgende link.

Youtube

Facebook

 

Bekijk hier de website van Weesp Duurzaam:

https://weespduurzaam.nl/

Back To Top