Skip to content
Veterinair natuurgeneeskundige voor Abcoude en omstreken:‭+31(0)636004281 ‬

De maaltijd voor de oudere hond

Kunnen we met vers vlees voeding rekening houden met de behoeften van de oudere hond?
Commerciële voedingen hebben vaak een senior variant in het assortiment.
Afhankelijk van de klachten van de hond kun je een KVV mix kiezen die geschikt is voor de oudere hond, óf de Barf maaltijd aanpassen om het lichaam optimaal te ondersteunen. 

Spiermassa
Om spierafbraak te beperken, dien je goed opneembare eiwitten te voeren.
De eiwitten in vers vlees voeding zijn onbewerkt en daardoor zeer goed opneembaar.
Bij spijsverteringsklachten door het minder goed eten van de maaltijd kan het helpen om de hond meerdere keren per dag kleine porties te gaan voeren, s’morgens vroeg, in de middag en s’avonds laat.

Overgewicht
Oudere honden bewegen vaak minder. Hierdoor is de energiebehoefte lager en is het mooi als de voeding een laag vetpercentage heeft. Minder dan 10% vetpercentage volstaat als je 2-3% van het lichaamsgewicht aanhoudt qua hoeveelheid voeding. 

Nieren
Om de nieren te ontlasten kun je een voedingsvariant kiezen welke een laag fosforgehalte heeft.
Fosfor komt van nature minder voor in botten van gevogelte. Daarom passen deze botten beter in het menu dan die van geit, lam of rund. Orgaanvlees bevat relatief veel fosfor, vandaar dat je maximaal 5% van de maaltijd aan orgaanvlees aan kan houden als richtlijn. Je kunt een deel van de maaltijd vervangen door groentes, naast een groot gedeelte pens. Groentes en pens hebben een zeer laag fosforgehalte.
Dit kun je ook toepassen bij een KVV maaltijd om het percentage orgaanvlees naar beneden te krijgen.

Schapenvet of visolie zijn goede vetten die onmisbaar zijn voor honden met bijvoorbeeld nierproblemen. Dit kun je dagelijks toevoegen aan de maaltijd maar wel in beperkte hoeveelheden om diarree te voorkomen.

Voorbeeld van de samenstelling van een Barf maaltijd:
20% vleesbot, 20% groentes, 20% pens, 5% organen zoals hart of lever, 5% vet, 30% spiervlees. 

Gewrichten
Stijfheid en artrose zijn klachten die vaak voorkomen bij oudere honden. Overgewicht moet daarom beperkt worden. Om spierverzuring tegen te gaan, is het raadzaam rood vlees te beperken. Rood vlees zijn de zoogdieren. Gevogelte valt onder wit vlees. Vis is goed om te voeren. Ongeveer 10% van de maaltijd mag uit vis bestaan. Het percentage botten hoeft niet aangepast te worden. Wel is het goed om kraakbeen te (blijven) voeren. 

Gebitsproblemen
Als de oudere hond tandvlees- en/of gebitsproblemen heeft dan kan de opname van botten moeilijker worden. Een lager botpercentage aanhouden bij de Barf maaltijd is dan een optie, evenals het rekening houden met de zachtheid van de botten. Een KVV die fijngemalen is, of een calciumpreparaat toevoegen in plaats van botten te gebruiken is ook een oplossing.
NSAID’s (medicijnen zoals pijnstillers / ontstekingsremmers) kunnen de spijsvertering bemoeilijken. Dus let ook op de ontlasting bij oudere dieren die pijnstilling krijgen. 

Er zijn vele manieren om de hond extra te kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld homeopathie of fytotherapie. De hulp van een professional is aan te raden om een individueel behandelplan samen te stellen.

Dit blog bericht is geschreven door Dietske Dijkman, natuurgeneeskundig therapeut bij Dierenwerkplaats.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top